back to Homepage

Nutriție și alergeni

 

Listă alergeni 

  1. Cereale care conțin gluten, cerealele se găsesc adesea în alimentele care conțin făină, cum ar fi unele tipuri de amestecuri pentru copt, aluat, pâine, pesmet, prăjituri, cușcuș, produse din carne, paste, produse de patiserie, sosuri, supe și prăjeli care sunt pudrate cu făină și anume: grâu, secară, orz, ovăz, grâu spelt, grâu dur sau hibrizi ai acestora și produse derivate, exceptând:
  • siropurile de glucoză obținute din grâu, inclusiv dextroza ;
  • maltodextrine obținute din grâu;
  • siropurile de glucoză obținute din orz;
  • cerealele utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.
  1. Crustacee și produse derivate, cum ar fi crabi, homari, creveți și scampi. Este folosit frecvent în pasta de creveți care poate fi găsită în multe curry sau salate.
  2. Ouă și produse derivate se regaseste in prajituri, unele produse din carne, maioneza, mousse-uri, paste, quiche, sosuri si produse de patiserie sau alimente unse sau glazurate cu ou.
  3. Pește și produse derivate, acesta poate fi găsit în unele pizza, condimente, sosuri de salată, sosuri, cuburi de gatit și în sosul Worcestershire. exceptând:
  • gelatina de pește folosită ca substanță suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide;
  • gelatina de pește sau ihtiocolul folosit(ă) la limpezirea berii sau a vinului.
  1. Arahide și produse derivate se referă la nucile care cresc sub pământ și sunt de fapt o leguminoasă. Se găsesc în biscuiți, prăjituri, curry, deserturi și sosuri (de exemplu, satay). Ele pot fi găsite și în uleiul de arahide, untul de arahide și făina de arahide.
  2. Soia și produse derivate, poate fi găsit în caș de soia, boabe de edamame, pasta de miso, proteină texturată din soia, făină de soia sau tofu. Unele deserturi, înghețată, produse din carne, sosuri și produse vegetariene pot conține și soia exceptând:
  • uleiul și grăsimea de soia rafinate complet;
  • amestecuri naturale de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obținuți din soia;
  • fitosterolii și esterii de fitosterol derivați din uleiuri vegetale, obținuți din soia;
  • esterul de stanol vegetal fabricat din steroli de ulei vegetal, obținuți din soia.
  1. Lapte și produse derivate (inclusiv lactoză), acesta poate fi găsit în unt, brânză, smântână, lapte de vacă/zer praf și iaurt. Este folosit frecvent în alimente periate sau glazurate cu lapte, produse de cofetărie inclusiv ciocolată, supe pudră și sosuri exceptând:
  • zerul utilizat pentru fabricarea distilaților sau a alcoolului etilic de origine agricolă;
  • lactitolul.
  1. Fructe cu coajă lemnoasă se referă la nucile care cresc in copaci. Se gasesc in paine, biscuiti, biscuiti, deserturi, inghetata, martipan (pasta de migdale), uleiuri de nuci, praf de nuci, sosuri si preparate prajite.adică: migdale (Amygdalus communis L.), alune de pădure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci Caju (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia și nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum și produse derivate, exceptând fructele cu coajă utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricolă.
  2. Țelină și produse derivate, include tulpina de țelină, frunzele și semințele plantei de țelină și țelină, care este un soi care a fost cultivat mai degrabă pentru rădăcină decât pentru tulpini. Țelina poate fi găsită în sare de țelină, sos de salată, unele produse din carne, supe și cuburi de bulion.
  3. Muștar și produse derivate, poate fi găsit în muștar lichid, pudră de muștar și semințele de muștar. Poate fi găsit și în pâine, curry, marinate, produse din carne, sosuri pentru salate, sosuri și supe.
  4. Semințe de susan și produse derivate se găsesc frecvent în pâine (de exemplu, stropite pe chifle de burger), grisine, houmous, ulei de susan și tahini. Uneori sunt prăjite pentru a fi folosite în salate.
  5. Dioxidul de sulf și sulfiții în concentrații mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru în SO2 total trebuie calculați pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite în conformitate cu instrucțiunile producătorilor, (deseori cunoscută sub numele de sulfiți): acesta este frecvent utilizat ca conservant pentru fructele uscate (de exemplu, caise, stafide, prune uscate). Poate fi găsit și în unele produse din carne, băuturi răcoritoare și legume. Apare în mod natural ca un produs secundar al berii sau vinului.
  6. Lupin și produse derivate, sunt semințele unei plante de lupin care sunt zdrobite pentru a face o făină. Poate fi folosit ca orice altă făină și este folosit în unele tipuri de pâine, produse de patiserie și paste.
  7. Moluște și produse derivate, includ scoici, melci, calamari și melc de mare. Acestea pot fi găsite frecvent ca ei înșiși sau ca ingredient în tocanele de pește și sosul de stridii.

 

Valori nutritionale fainoase

Aliment (100 g) Kilocalorii Proteine Lipide Glucide Apa %
Paine de grau alba 282 10,3 2 54 32,1
Paine de grau intermediara 255 8,3 0,8 52,2 37,2
Paine de grau neagra 245 8,4 1,2 48,5 33,5
Paine de secara 239 7,8 1,3 47,5 40,2
Paine de graham 256 9,1 1 51
Cornuri, chifle 269 10,5 0,6 53,5 33,5
Orez decortificat 355 5,6 1 75,8 14
Gris 354 11,2 0,8 73,3 14
Fulgi de ovaz 382 13,6 6,3 65,3 12
Paste fainoase obisnuite 360 5,6 1 75,9 12,5
Paste fainoase cu ou 366 10,2 2,2 79,1 11,8

 Valori nutritionale lactate

Aliment (100 g) Kilocalorii Proteine Lipide Glucide Apa %
Lapte de vaca integral 67 3,5 3,6 4,8 87
Lapte de vaca partial degresat II 53 3,5 2 4,9 88
Lapte de vaca batut integral 64 3,5 3,6 3,9 88
Iaurt gras 55 3,2 3,2 3 90
Iaurt slab 30 3,3 0,1 3,9 92
Branza grasa de vaci 156 13 9 4,5 70
Branza slaba de vaci 97 17 1,2 4 75
Branza de burduf 337 28 28 0,5 39
Branza telemea de oaie 270 17 20 1 55
Branza telemea de vaca 243 17 17,2 1 57
Cascaval 283 25 19 1 50
Branza topita grasa 271 20 20,3 1 55

 Valori nutritionale carne si preparate din carne

Aliment (100 g) Kilocalorii Proteine Lipide Glucide Apa %
Carne de vaca slaba 118 21 3 74
Carne de vitel slaba 226 18,3 16,3 64,3
Carne de vaca grasa 401 22 35 74
Carne de porc slaba 143 20,4 6,3 72
Carne de porc semigrasa 268 16,5 21,5 60,9
Carne de porc grasa 388 15 35 49
Carne de gaina slaba 128 20 5 73
Carne de gaina grasa 167 19 9,5 70
Carne de curca slaba 179 24,5 8,5 65,8
Carne de rata 136 19,6 6 75
Sunca presata 324 18,4 26,7 52

 Valori nutriționale peste si preparate din peste

Aliment (100 g) Kilocalorii Proteine Lipide Glucide Apa %
File Tilapia 104 18,9 2,8 77
File Salau 83 19,4 0,4 78,4
Dorada 82 19,1 0,4 79,4
Păstrav 207 22,5 12,3 58,6

 Valori nutriționale ouă

Aliment (100 g) Kilocalorii Proteine Lipide Glucide Apa %
Ou de găina integral 171 14 12 0,6 72
Gălbenus (ou de găina) 364 16 32 0,3 52
Albuș (ou de găina) 57 13 0,2 0,5 86

 Valori nutriționale legume proaspete

Aliment (100 g) Kilocalorii Proteine Lipide Glucide Apa %
Ardei gras roșu 39 1,3 0,4 7,3 90,2
Ardei gras verde 25 1,1 0,2 4,6 92,7
Ardei umpluțI cu orez 114 1,4 8 8,2 83
Bulion de tomate 60 3,6 11,56 80
Cartofi noi 80 1,7 0,2 17,4 80,5
Castraveti 19 1,3 0,2 2,9 94,3
Castraveti murati in otet 15 3,6 95
Ceapa uscata 51 1,5 0,2 10,5 87,6
Ceapa verde 20 1 0,2 8,5 95,3
Ciuperci 35 5 0,5 2,5 88,4
Conopida 30 2,8 0,3 3,9 91,6
Conopida in apa 10 0,9 1,5 95
Dovlecei 18 0,9 0,1 3,2 93,7
Fasole verde 33 2 0,2 5,7 89,4
Fasole verde in apa 20 1,5 0,4 2,4 94,4
Ghiveci in bulion 25 1,2 0,5 3,8 93,5
Mazare in apa 48 2,4 0,5 8,1 86,5
Mazare verde boabe 96 8,4 0,5 14 71
Morcov 45 1,5 0,3 8,8 87,2
Morcovi deshidratati 3,4 9,3 1,5 61,4 14,6
Pasta de tomate 92 4,7 17,6 68
Patlagele rosii 25 1,1 0,3 4,3 93,9
Patlagele vinete 27 1,3 0,2 4,8 91,6
Ridichi 22 1,9 0,3 2,9 94,2
Ridichi de luna 11 0,6 0,1 3,8 94,8
Rosii in bulion 30 1,7 0,4 4,7 92,3
Spanac 25 3,5 0,3 2 90,1
Sparanghel in apa 15 0,8 0,1 2,7 96
Suc de tomate 23 1,1 4,6 93
Tocana de legume 94 1,4 6 5,5 83,5
Usturoi 137 7,2 0,2 26 61,9
Varza acra 25 1,2 3,3 90
Varza alba 33 1,8 0,2 5,8 91,7
Varza roșie 33 1,9 0,2 5,6 90,5

 Valori nutriționale fructe

Aliment (100 g) Kilocalorii Proteine Lipide Glucide Apa %
Fructe proaspete
Ananas 52 0,4 0,2 11,9 85
Banane 66 1,3 0,6 13,4 75
Caise 58 1,1 0,1 12,9 85
Capsune 43 0,8 0,6 8,2 90
Cirese 82 1,1 0,3 18,3 75
Cirese amare 80 1 0,4 17,8 76
Corcoduse 45 0,6 0,1 10,2 82
Dude 81 1,3 0,6 14,5 83
Grepfuri 38 0,5 0,2 6,5 89
Gutui 66 0,5 0,5 14,2 82
Lamâi 30 0,9 0,7 6,2 89
Mandarine 40 0,8 0,1 8,7 88
Mere 74 0,3 0,4 16,9 82
Nectarine 56 0,6 0,1 13,8 86
Pepeni galbeni 23 0,5 0,1 5 94
Portocale 47 0,8 0,2 10,1 87
Prune 74 0,6 0,1 17,2 78
Struguri 100 2,1 1,7 18,5 81
Vișine 65 1,2 0,5 13,6 85
Zmeura 67 1,4 0,6 13,6 83
Fructe uscate
Fasole boabe 303 23 1,7 47 13
Leguminoase uscate          
Mazare boabe 323 21,5 1,9 53 13
Smochine 267 4,3 1,3 58 26
stafide 304 2,5 0,5 71,2 17
Fructe si seminte oleaginoase
Alune in coaja 408 8,7 33,8 11,7 4
Arahide 584 9,3 44,5 15,7 8
Castane 400 10,7 7 69,5 8
Fistic 650 22,3 54 13,8 4
Masline grecesti 372 2 35 7,2 52
Masline verzi 664 24 55 13,2 6
Nuci 654 19,8 60 3,7 5
Nuci de cocos 598 8,4 48,8 29,9 8
Dovleac (seminte) 572 28 47,4 5,1 7
Floarea – soarelui (seminte) 420 14,7 32,3 14,5 8

 Valori nutritionale produse zaharoase

Aliment (100 g) Kilocalorii Proteine Lipide Glucide Apa %
Amidon 340 83
Bomboane cu ciocolata 574 7 33,8 56,3 0,9
Bomboane fondante 420 3,1 9,1 78,7 8,4
Cacao praf 449 23,4 20,2 40,2 5,2
Caramele cu lapte 398 96 3
Ciocolata cu lapte 603 6,9 29,9 49,8 1,2
Ciocolata cu vanilie 570 5,1 33,1 58,9 1
Ciocolata menaj 536 6,5 27,5 61,6 1
Fructe confiate 309 0,3 75
Gem de caise 302 0,65 73 25
Gem de capsuni 304 0,34 74 23
Gem de gutui 308 0,35 75 22
Gem de piersici 308 0,64 74,5 21
Gem de prune 300 0,62 72,5 25
Gem de visine 399 0,88 69,5 24,1
Gem de zmeura 304 74,3 20
Lactoza 407 0,2 99
Magiun de prune 245 1,5 55
Marmelada amestec 289 0,46 72,5 23,3
Marmelada extra 292 0,42 71 26,5
Miere de albine 335 0,4 81,3 18
Zahar 410 99,9 0,1

 Valori nutritionale grasimi

Aliment (100 g) Kilocalorii Proteine Lipide Glucide Apa %
Margarina 786 0,5 82 15,7
Smantana 20% 213 3,5 20 3,1 71,4
Smantana 30% 299 2,5 30 2,3 63,2
Ulei de soia 928 99,8 0,2
Unt 806 8 80 2,5 9,5
Untdelemn de floarea – soarelui 929 99,9 0,1

 

Back to Homepage

go back to the top